Els Fons de transició nuclear, aquests són els que es nodreixen d’un impost mediambiental propi de Catalunya creat el 2020, i que té com a finalitat acompanyar les zones afectades per la desnuclearització en la transició energètica justa i el desenvolupament socioeconòmic.
Les dues centrals nuclears d’Ascó i la de Vandellòs van entrar en funcionament el 1984,1986 i 1988 respectivament, i amb una previsió de tancament per part del Consejo de Seguridad Nuclear de fins al 2030 i 2031, superant la previsió dels 40 anys de funcionament pels quals van ser dissenyats els reactors.
El compromís amb la desnuclearització de Catalunya no està exempt de la necessitat de fer una transició justa i que no deixi cap territori enrere. L’impacte del tancament de les centrals comporta la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes i incideixen el teixit econòmic dels municipis que les envolten.
Per aquest motiu, i amb la finalitat de promoure actuacions de desenvolupament socioeconòmic i de transició energètica de les zones afectades per l’impacte ambiental de la producció d’energia elèctrica nuclear, l’any 2020 es crea el Fons de Transició Nuclear.
Amb la Llei 5/2020, del 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que grava amb un 50% els seus ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica d’origen nuclear.
Font: Generalitat de Catalunya
El reglament encara resta per aprovar, però ja s’apunta que fixarà com a objectius del Fons finançar accions que afavoreixin el desenvolupament econòmic en tots els seus àmbits, com ara:
Les diferents solucions que s’estan estudiant per donar viabilitat a la distribució del Fons aposten per iniciatives que necessiten l’aval de l’Òrgan de Govern del Fons.
Aquestes iniciatives podrien ser de dos tipus:
Directes: Iniciatives promogudes directament per l’Administració de la Generalitat o per altres entitats públiques.
Indirectes: Iniciatives que s’apliquen a través de l’addició a convocatòries regulars de suport destinades a administracions públiques, empreses privades, entitats sense ànim de lucre, o qualsevol individu o entitat que proposi un projecte amb l’objectiu de promoure el desenvolupament socioeconòmic, la creació d’ocupació, la transició energètica, o el desenvolupament rural de les àrees afectades.
OTS
Oficina Tècnica de Subvencions
Fons de Transició Nuclear
Idees clau a la llei 5/2020, del 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.
L’àmbit territorial d’aplicació d’aquest fons es correspon amb els municipis de Catalunya que es troben en un cercle no superior a trenta quilòmetres de radi, concèntric amb les centrals nuclears, dins les zones de planificació I i II del Pla d’emergència nuclear exterior a les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs (PENTA).
El repartiment del fons es farà, inicialment, segons el barem següent:
– El 50% per als municipis (tots) beneficiaris del PENTA I (<10 km).
– El 50% per als municipis (amb menys de 12.000 hab.) beneficiaris del PENTA II (>10 kms i < 30 km)
Alguns possibles criteris apuntats:
– Inversió mínima de 100.000€
– Suport màxim fins al 70% de la inversió.
Aquests ajuts serien, generalment, compatibles amb altres subvencions.
En el cas de romanents no transferits a projectes d’una d’aquestes zones, es podrien obrir a l’altra.
De manera extraordinària, es poden finançar projectes públics a les TTE fora de l’àmbit establert, amb un límit del 10% del fons.