3 desembre 2024 14:40

Nota de premsa

Empresa i Treball

  • Comunicació del Govern
  1. El Fons de Transició Nuclear té per objectiu impulsar i diversificar l’economia de les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears a Catalunya

El Govern ha autoritzat aquest matí la concessió de subvencions directes als municipis que opten als Fons de Transició Nuclear per un import total de més de 60 milions d’euros (60.470.882,86 euros) corresponents a la distribució dels imports del Fons de Transició Nuclear de 2023 per a 75 municipis. A banda d’aquests imports que se satisfaran els propers dies, un total de 7,4 milions d’euros pendents de pagament, icorresponents als expedients de 21 municipis es faran efectius properament en una nova resolució donat que els projectes han sofert alguna reformulació realitzada pels municipis durant el mes d’octubre que han afectat a la distribució inicial prevista de destí dels fons entre despesa corrent i inversió realitzada el 2023.

Per tal de facilitar l’adaptació i execució total dels projectes presentats pels 96 municipis vinculats als Fons de Transició Nuclear, en la nova resolució prevista també es durà a terme una nova ampliació del termini del període subvencionable fins l’estiu de 2026.

Ajut al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre

El Govern també ha aprovat concedir una subvenció directa de 4 milions d’euros al Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE) per desenvolupar les següents actuacions: un pla per impulsar la reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre i l’ Smart Rural Ebreterritori – Electromobilitat, que consisteix en l’ampliació de la xarxa de carregadors públics incorporant 52 noves estacions de càrrega ràpida (50 kW o més) a les actuals 64 estacions (22 kW o més).

COPATE es va crear amb la voluntat de donar continuïtat i consolidar les accions que els Consells Comarcals de les Terres de l’Ebre han desenvolupat per dotar de contingut i de dimensió econòmica i tècnica suficient les competències locals en matèria ambiental. Entre els seus eixos principals d’actuació està l’agència d’energia —que es centra en l’estalvi, l’eficiència energètica i l’impuls d’energies renovables en les instal·lacions de titularitat pública— i l’àrea d’entorn natural i territori —que realitza activitats i projectes vinculats a la gestió i protecció del medi natural i de l’entorn rural.

El Fons de Transició Nuclear

El Fons de Transició Nuclear té per objectiu impulsar i diversificar l’economia de les zones afectades pel tancament de les centrals nuclears a Catalunya. Es va crear l’any 2020, amb la Llei 5/2020, del 29 d’abril, de mesures fiscals, financeres, administratives i del sector públic i de creació de l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient, que grava amb un 50% els seus ingressos relacionats amb les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia elèctrica d’origen nuclear.

Les dues centrals nuclears d’Ascó i la de Vandellòs van entrar en funcionament el 1984, 1986 i 1988 respectivament i amb una previsió de tancament per part del Consejo de Seguridad Nuclear de fins al 2030 i 2031, que superant la previsió dels 40 anys de funcionament amb què van ser dissenyats els reactors. Es calcula que la clausura d’ambdues instal·lacions comportarà la desaparició d’una mitjana de 3.000 llocs de treball directes, tot incidint directament en el teixit productiu dels municipis 96 municipis del Priorat, el Baix Camp, el Montsià, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, el Baix Ebre, les Garrigues i el Segrià.