El Govern aprova més d’11 milions d’euros per a municipis del Fons de Transició Nuclear

Nous ajuts per a 21 municipis

El tancament de les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs és un repte econòmic i social que el Govern de la Generalitat vol afrontar amb mesures concretes. Aquest matí, el Govern ha aprovat més d’11 milions d’euros en subvencions per a 21 municipis afectats pel tancament de les centrals, dins del Fons de Transició Nuclear.

A més, se sumen als més de 60 milions d’euros (60.470.882,86 €) aprovats al desembre per a altres 75 municipis. Tot plegat forma part de l’esforç per compensar els efectes del tancament de les centrals nuclears de Vandellòs i Ascó.

Més de 71 milions destinats a la zona PENTA

En total, el Govern ha destinat més de 71 milions d’euros per a 96 municipis de les zones PENTA I i II, distribuïts per diversos territoris de Catalunya.

L’objectiu d’aquestes subvencions és fomentar la diversificació econòmica en les zones més afectades pel tancament nuclear, i contribuir a la creació d’ocupació i a la transició energètica.

Impacte directe en ocupació i projectes locals

Segons fonts del Govern, els recursos destinats preveuen:

  • La creació de més de 200 nous llocs de treball

  • El naixement de 91 noves empreses

  • L’execució de més de 400 projectes de transició energètica

Per tant, es tracta d’una iniciativa clau per reduir l’impacte econòmic del tancament de les centrals nuclears sobre municipis com els del Priorat, Baix Camp, Montsià, Ribera d’Ebre i les Garrigues.

El Fons de Transició Nuclear: origen i finalitat

El Fons de Transició Nuclear es va crear l’any 2020 mitjançant la Llei 5/2020. La seva finalitat és impulsar la diversificació econòmica en les localitats afectades pel tancament de centrals nuclears.

Aquestes ajudes es financen a través de l’impost sobre les instal·lacions que impacten en el medi ambient, que grava amb un 50% els ingressos derivats de les activitats de producció, emmagatzematge i transformació d’energia d’origen nuclear.

Tancament de centrals i conseqüències socials

Les centrals nuclears d’Ascó i Vandellòs van començar a operar entre 1984 i 1988, i el seu tancament es preveu entre 2030 i 2031.

Aquest procés comportarà un impacte directe sobre l’economia local, amb una pèrdua estimada de fins a 3.000 llocs de treball directes. La situació afectarà greument el teixit productiu de les zones on es troben aquestes centrals.

Un futur econòmic sostenible

Aquesta mesura s’emmarca dins una estratègia global de futur. L’objectiu és garantir un desenvolupament econòmic sostenible per a les comarques afectades.

Els municipis beneficiaris continuaran treballant per implementar els projectes subvencionats, amb la mirada posada en un creixement sòlid i resilient que substitueixi l’activitat vinculada a la producció d’energia nuclear.

Retrato de un contacto de Fons de Transició Nuclear.
Joan Martín Masdeu
Assessor Jurídic - Consultor en Subvencions
Aprofita les subvencions
i les facilitats de contractar els nostres serveis

Demana una reunió gratuïta amb els nostres experts i t’informaran de tots els beneficis que pots obtenir.

01. Conta'ns sobre tu
02. Parla'ns del teu projecte