Els fons de transició nuclear es destinaran preferentment al sector privat.

Els fons de transició nuclear es destinaran a empreses i institucions privades a partir del proper mes d’abril amb l’objectiu de diversificar l’economia de les àrees d’Ascó i Vandellòs i crear nous llocs de treball. La majoria dels fons s’assignaran a iniciatives privades, incloent-hi empreses amb projectes de creixement i noves implantacions a la regió, mentre que una part menor es destinarà a projectes d’administracions públiques per fomentar l’emprenedoria o promoure la transició energètica.

La distribució dels fons ha estat dissenyada per evitar tràmits burocràtics i accelerar el suport al sector privat. La inversió mínima per part de les empreses haurà de ser de 100.000 euros, i es pot subvencionar fins a un 70% en la creació de nous llocs de treball i un 60% en l’adquisició d’actius fixos. Aquests ajuts formen part dels esforços de la Generalitat per fomentar la competitivitat i el creixement empresarial, ajustant els ajuts a la realitat del territori amb requisits més accessibles i una major intensitat de suport en comparació amb altres ajuts disponibles.

Els fons també es dirigiran a empreses ja establertes al territori amb plans de creixement o a aquelles que vulguin instal·lar-se a les àrees nuclears d’Ascó i Vandellòs. A més, es contempla donar suport específicament a projectes en l’àmbit agrari i del sector turístic, amb futures negociacions per activar nous suports dirigits al sector primari.

Una part dels fons també es poden destinar a projectes d’administracions públiques que promoguin l’emprenedoria i la transició energètica. Tot i això, s’emfatitza que la majoria dels recursos han de beneficiar el sector privat, marcant un canvi respecte a la distribució de fons entre ajuntaments que s’ha vist en el passat.

Els ajuntaments ubicats a poblacions a menys de 15 quilòmetres de les centrals nuclears, en el que s’anomena àrea Penta I, rebran aproximadament 840,000 euros, mentre que aquells situats entre 15 i 30 quilòmetres, coneguts com l’àrea Penta II, podrien rebre prop de 400,000 euros. Aquesta és l’estimació que tenen els ajuntaments, tot i que cal definir la producció total dels reactors nuclears, cosa que influirà en la quantitat final que rebran cap a la segona meitat d’aquest any.

En resum, els fons nuclears busquen ser un catalitzador per a la diversificació econòmica i la creació d’ocupació a les zones PENTA I PENTA II de les àrees Ascó i Vandellòs, privilegiant el suport a iniciatives privades i ajustant les ajudes a les necessitats específiques del territori.

Més informació sobre els Fons de Transició Nuclear a Gencat.

Contacta’ns!