Oportunitats per a l’ocupació i la diversificació econòmica als municipis afectats

Els Fons de Transició Nuclear: una eina per evitar la desindustrialització

Els Fons de Transició Nuclear, previstos a la Llei de Mesures del 2020 però sense aplicació efectiva fins al 2023, han començat a arribar als municipis afectats pel futur tancament de les centrals nuclears.

Aquests fons tenen un objectiu clar: fomentar l’ocupació, impulsar la transició energètica i promoure el desenvolupament econòmic. L’objectiu final és evitar la desindustrialització de les zones nuclears.

Com es governen i distribueixen els fons

L’òrgan de governança dels fons està format pels alcaldes dels municipis amb centrals nuclears (Ascó i Vandellòs), així com per representants de la Generalitat, consells comarcals, sindicats i agents econòmics.

Aquest organisme ha establert les regles de joc per a la distribució dels ajuts. El primer any es van assignar 30 milions d’euros als ajuntaments de la zona 1 i 2 del PENTA (Pla d’Emergència Nuclear). Cada municipi va rebre 174.000 euros, però la transferència no es va fer efectiva fins al gener de 2024.

Projectes finançats: innovació i ocupació

Aquests fons no es poden destinar a infraestructures bàsiques com l’asfaltatge de carrers. En canvi, han de finançar projectes que generin ocupació, innovació energètica o dinamització econòmica.

Alguns municipis han apostat per:

  • Plaques solars en edificis municipals

  • Coworkings per a emprenedors

  • Eficiència energètica en polígons industrials

A principis del 2025, es va fer efectiu el segon pagament dels fons corresponents al pressupost de 2023. En aquest cas, es van destinar 1,8 milions d’euros per als municipis del PENTA 1 i 300.000 euros per a la resta de la zona d’influència nuclear.

Novetats en l’assignació: més enfocament a empreses

A diferència dels primers pagaments, que es van fer directament als ajuntaments, els fons dels anys 2024 i 2025 s’orientaran cap a ajuts per a empreses i emprenedors.

L’objectiu és clar: evitar la pèrdua del teixit industrial i fomentar la creació de nous negocis.

“Estem dissenyant les regles del joc perquè les empreses del territori es puguin beneficiar d’aquests fons”, explica l’alcaldessa de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, Assumpció Castellví.

No obstant això, l’alcaldessa denuncia que els requisits d’accés afavoreixen les grans empreses, deixant fora moltes pimes locals. Per això, s’estan ajustant les bases per garantir una distribució més equitativa.

Suport tècnic per facilitar l’accés

Per facilitar l’accés als fons, s’han creat secretaries tècniques especialitzades. Aquestes ofereixen assessorament a les empreses sobre les convocatòries i ajuden a preparar les sol·licituds.

Els ajuntaments no gestionaran directament aquestes peticions, sinó que derivaran els interessats a aquests punts d’assessorament tècnic.

El debat sobre el futur de la central nuclear

El debat sobre la prolongació de la vida útil de les centrals nuclears segueix obert.

“Aquest Ajuntament està a favor de l’allargament de la central nuclear, sempre que es garanteixin les inversions en seguretat”, afirma Castellví.

La central genera llocs de treball directes i indirectes i proporciona ingressos essencials per mantenir serveis municipals com piscines públiques o ajuts a famílies i entitats.

Tanmateix, l’administració local reconeix que cal preparar-se per a un futur sense energia nuclear. Per això, aposta per:

  • Diversificar l’economia local

  • Impulsar el turisme energètic

  • Reforçar els productes agraris de proximitat

  • Expandir els polígons industrials per atraure empreses

A més, ja s’han posat en marxa tres comunitats energètiques locals: una al polígon industrial i dues en equipaments municipals.

Conclusió: cap a una nova realitat econòmica

Amb la incertesa sobre el futur de la central nuclear, Vandellòs i els altres municipis afectats han de redefinir el seu model econòmic.

Els Fons de Transició Nuclear són una eina clau per aconseguir-ho. No obstant això, les administracions locals alerten que cal garantir una gestió justa i accessible per tenir un impacte real al territori.

“Hem de canviar la dinàmica del municipi. Segurament haurem de congelar les subvencions, mantenint les actuals però sense engrandir-les”, conclou Castellví.

Durant els pròxims mesos, es definiran les bases dels ajuts a empreses i projectes locals, mentre el debat sobre el futur de la nuclear continua obert.

Aquesta informació prové de: https://laciutat.cat/la-ciutat-del-baix-camp/baix-camp/assumpcio-castellvi-entrevista-vandellos-lhospitalet-linfant

Podeu trobar més detalls sobre els Fons de Transició Nuclear a: https://fonsdetransicionuclear.com

Joan Martín Masdeu
Assessor Jurídic - Consultor en Subvencions
Aprofita les subvencions
i les facilitats de contractar els nostres serveis

Demana una reunió gratuïta amb els nostres experts i t’informaran de tots els beneficis que pots obtenir.

01. Conta'ns sobre tu
02. Parla'ns del teu projecte